Senaste nytt om Branobel

Hej! Boken Ludvig Nobel: Petroleum har en lysande framtid!gavs ut på W&W 2001, samma år som Nobelpriset fyllde 100 år. Dokumentären Röd sol över Nobels oljefältvisades samtidigt på SVT i en serie om Nobelpriset. Sedan dess har Branobel fått nytt liv i form av hemsidan på Centrum för näringslivshistoriaoch min hemsida Villa Petrolea, med konferenser och besöksresor för släktingar till dem som levde och arbetade för bolaget, främst i Baku.

För några år sedan bad Lukoils museichef Sergey Sergeev om ett möte i Stockholm. Lukoil är ett ryskt oljebolag med intresse för oljans historia. Sergey har skapat ett museum i Moskva med föremål främst från Bröderna Nobels oljebolag. Sergey bjöd mig under september 2016 att gästa museet i Moskva. Sergey fick senare kontakt med Anders Tydén. Tillsammans med hustru Sonja har vi nu gjort ett besök för att titta på museet, som utvecklats med fler föremål och livfulla montrar – trots trånga lokaler.

Om några år räknar Sergey med att flytta verksamheten till gatuplanet, göra det mer tillgänglig för skolor och allmänhet. I oktober 2017 tog produktionsbolaget BMC, Baku Media Center kontakt via mejl. Det är rätt många som velat göra film om Branobel och jag tog inte denna propå på allvar. Men de kom igen och Bahram Atabeyli, som bor i Baku, sökte upp dem i mars. Hans intryck var att BMC hade kompetens och finanser att göra en riktig film. Bahram har ett uppdrag som förmedlare av kontakter. I maj var jag där och blev intervjuad som en del i filmen, som beräknas vara klar i december 2018. Manus är i huvudsak baserat på min bok, som kom ut på ryska 2003.

Och den boken har återpublicerats av ryska förlaget Algoritm 2014 i en förenklad form, utan min vetskap. En bok till om oljeindustrin har kommit ut, finansierad av Nobel Heritage fund genom Togrul Bagirov, författad av historikern Alexander Matveychuk. Boken finns nu på CFNs bibliotek. Fler böcker med Nobeltema eller oljehistoria lär vara under arbete.

Lukoil.com

bakumediacenter.az

Speak Your Mind

*