Per Johan Sundgren

Per Johan Sundgren med dottern Josefina, hustru Katarina och sonen Fredrik Helmerid

Per Johan Sundgren var född 1844 i Sunnemo, Värmland. Per Johan arbetade med järnhantering på Färna bruk i Västmanland under den tid då den förskräcklige greve von Hermansson regerade där. (Han ansåg vid ett  tal i riksdagshuset i Sverige, att arbetsfolk som inte längre orkade arbeta skulle avlivas.) Per Johan gifte sig med Caisa Håkansdotter, född 1835  även hon i Sunnemo. Sonen Fredrik Helmerid 1871 föddes i Sverige. Familjen Sundgren beslöt sig för att lämna Sverige och lär enligt Ella ha kommit med häst och släde över isarna till Finland någon vinter mellan 1872 – 1874 och hade flyttat till Ryssland. Där föddes Axel Leonard 1874 och Emma Evelina 1876 och Josefina Olivia 1877. Caisa har troligen registrerat sig med namnet Katarina i Ryssland. Per Johan hade tagit reda på att de skulle förtjäna bra på att stöpa kulor i Moskva, men planen sprack då det Rysk-Turkiska kriget var slut 1877 – 1878. Bara genom att Katarina bryggde och sålde öl klarade de sig  tills de kom till Baku. Naftabolaget sände gärna de anställdas barn till hemlandets skolor. Sålunda  sändes Emma och Fredrik Helmerid till Sverige.          

Axel Leonard arbetade på s/s Hermes som var finlands största fartyg i början av 1900-talet. Hermes sänktes av en tysk u-båt under första världskriget. Möjligen var Axel Leonard med ombord då han är bokförd som död ungefär vid denna tid.

img144

Fredrik Helmerid Sundgren och Alma Matilda Wikman gifte sig i Baku 1898

Fredrik Helmerid tog en maskinmästarexamen i Sverige och arbetade sedan som maskinist på Nobels fartyg i Ryssland. Han gifte sig i Baku 1898 med Alma Matilda Wikman. Alma hade anställts av en ingenjörsfamilj i Helsingfors som barnflicka och följt med till Baku där hon träffade Fredrik Helmerid. Alma föddes 1872 i Pettu, Finland. I Baku fick Fredrik och Alma barnen Ella 1899, Valdemar 1901, Axel 1903 och Berta 1905.

img143

Fredrik Waldemar med systern Ella

Flickan Ella stod i ett fönster och såg hur en man blev överfallen och dödad. Ella blev förfärad, då hon trodde att det var pappan som knivhuggits. Andra faror var tarantelar, giftiga spindlar, och skorpioner. Mamma Alma lyste med en ficklampa varje natt mot innertaket i barnens rum. Spindlarna hade för vana att sänka sig ner i mörkret och kunde komma i barnens sängar.

Ella brukade intresserat följa med då en litet större pojke som kallades ”Vitja”när han fångade skorpioner i en glasburk. Han välte snabbt omkull en sten. Och fanns där en skorpion så fångade han den med en pincett och satte ner den i glasburken. Det var ganska ofta svaga jordskalv i Baku.  Ella kom ihåg hur taklamporna gungade. De åt ofta granatäpplen.

1907 blev det för oroligt och familjen reste i tre dagar till Hangö i Finland där Almas syskon befann sig. Men kvar blev Helmerid till det bittra slutet. Han blev internerad av bolshevikerna i 3 långa år, utan att Alma visste om han levde eller var död. Han kunde inte sända pengar till familjen. Familjen bodde enkelt. Alma hade sparat en del av de rubler som Helmerid sänt. Men före ryska revolutionen hade Alma skrapat ihop 5000 rubler. Hon blev erbjuden att köpa en stor ö i Ekenäs skärgård, men vågade inte. Den gången var det dumt att vara försiktig, för i och med revolutionen blev rubelns värde noll. I Hangö drogs den rysktalande Ella in i en gårdsport, fick stryk och kallades ”ryssunge”

Någonstans i Baku finns Katarinas, Per-Johans och Gerdas gravar. Anita och Vivan gjorde på 1980-talet en resa till Baku, Tiblisi och Jerevan. De sökte efter gravplatser, men hittade ingen.

Fredrik Helmerid blev på 1920-talet övermaskinist på m/s Zoroaster III som fraktade olja över Atlanten.

Jan Fredrik Sundgren med hustru Johanna Kristina

Jan Fredrik Sundgren var Per Johans bror. Jan Fredrik var född 1853 i Sunnemo, Värmland. Jan Fredrik gifte sig med Johanna Kristina Hammarsten, född 1851. 1886 flyttade Jan Fredrik med fru till Ryssland och återvände 1897 till Stockholm.

Hos familjen Sundgren finns några dokument på ryska, som här är översatta:

1. Dokumentet är ett hinderlöshetsintyg: ”Mot ovannämnda utländska medborgare, som utreser till utlandet, föreligger inga anspråk från distriktet Bibi-Eibat.”

2. Passersedel för Alma Matilda Sundgren och hennes 6-åriga dotter (h)Elena och 4-årige son Friedrich (Fredrik) som ger dem rätt att under ett år fritt röra sig och välja uppehållsort inom Kejsarriket Ryssland. De hade ett tidigare  ”intyg” från Baku Guvernementet är utställt den 29 september 1905, nu förlängt till december 1906.  Till vänster en beskrivning av Alma:

Religion: lutherisch                    Haare/Augenbrauen: dunkelblond

Kommt von: Hangö                    Augen: braun

Alter: 31                                         Gesicht: sauber

Höhe: hoch                                   Kinn/Mund/Nase: gewöhnlich             besondere Merkmale: keine