Stanislaw Skrzeszewski

Grand Dad

Stanislaw Skrzeszewski i rysk officersuniform

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanislaw Skrezezewski var född I maj 1876 I Bielsk Podlaski. Familjen var jordägare. Stanislaw utbildade sig till geolog vid Polytechnic in Pskov. Under Oktoberrevolutionen bodde han med sin familj nära Lenkoran och arbetade för Nobel. Uppenbarligen tjänade han bra, försörjde sin familj och underhöll godset i Polen. Då han var rysk undersåte under tsaren måste han tjänstgöra i det rysk-turkiska kriget där han erhöll kaptensgrad till häst vid artilleriet. Han var också tvungen gå ut i det rysk-japanska kriget.

Stanislaw var en hängiven jägare med avsevärda konstnärliga talanger. Han jagade i kaukasusbergen när han var i Bakuområdet. Han arresterades av sovjetregeringen 1940 som kapitalist och officer i tsarens armé. Han återsågs aldrig därefter. Möjligen skickades han till Gulag, sköts i Katyn eller avrättades vid arresteringen.

Sonen, Stanislaw Maria Jan Skrzeszewski var född den 12 september 1909 eller 1911 i Lenkoran, dagens Azerbaijan. Han kan också ha fötts i Villa Mir, nära Krmenshah i Rylskis hem. Man förmodar att han ändrade födelseår vid andra världskrigets utbrott för att kunna strida i de främsta leden instället för att sitta bakom ett skrivbord. Stan talade med värme om hur han tyckte om att leka med tatarbarnen och påstod att han mindes lokala ord som ”Adam”, vilket betyder ”man”.

Han har också berättat att en grupp polacker och förmodligen andra européer embarkerat ett tåg, skaffade vapen och körde tillbaka till Polen från Baku.

stan

Jan Maria står emellan sin mor och far, geologen. Sonen Jan med sin mor i vit hatt i Villa Petrolea.